Verwerken metalen

Verwerken metalen

De verwerking van oude metalen is het doel van onze firma !

 

Eens de diverse metalen bij ons zijn binnengekomen maken wij ze klaar voor de smelterijen. Dit begint met het sorteren van de verschillende soorten metalen. Binnen één soort metaal bv. aluminium kennen wij nog vele variëteiten en legeringen. Na de sortering in de diverse soorten volgt de verkleining want een smeltoven heeft zijn beperkingen. Doorgaans mag het schroot slechts 1,5 meter lang zijn en slechts 0,5 meter breed of hoog. Verkleinen doen we door te knippen, te persen, te branden of te vermalen.

Knippen

Knippen van metaal gebeurt met een schaar, dit kan een mobiele kraan zijn uitgerust met een knipschaar, hiervan bezitten we er vier, of een vaste installatie. Dit noemen we een guillotineschaar. Hiervan bezitten we er één met een knipkracht van 600 ton.

Persen

Persen is het samen duwen van metaal tot een handelbaar pakket. Dit bespaart op transportkosten en is zeer geschikt voor lichte materialen. Persen doen we in de persbak van de schaar, zo gebruiken we dezelfde machine op 2 manieren.

Snijbranden (tot 1 meter dik staal)

Ijzer of staal dat te groot of te dik is voor één van onze scharen dienen we te snijbranden. Het metaal wordt plaatselijk verhit zodat het begint te smelten en wordt dan met een zuurstofstraal weggeblazen. We beschikken over snijbranders die tot 1 meter dik staal kunnen doorsnijden.

Vermalen

Materialen die complex zijn van samenstelling worden eerst vermalen tot kleine deeltjes waardoor de verschillende soorten van elkaar loskomen en dan via diverse technieken kunnen worden gescheiden. Courante voorbeelden zijn autowrakken en elektriciteitskabel. Kabels kunnen we zelf vermalen waarbij we het koper scheiden van de kunststof. Het vermalen van autowrakken laten we over aan gespecialiseerde installaties.